IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Проведе се първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна

sn MKBTHДнес в Община Варна се проведе първото за годината редовно заседание на Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна (МКБТХ).

Заседанието бе открито от г-н Илия Коев, зам.-кмет на Община Варна и председател на МКБТХ. В срещата участваха членовете на МКБТХ от Районна прокуратура – Варна; ОД на МВР – Варна, сектор БОП Варна към ГД БОП - Варна; дирекция „Социално подпомагане“; експерти от дирекция „Превенции“; сдружение „Съучастие“.

Представен бе отчет за дейността на комисията през 2023 г.

Не се наблюдават съществени промени в тенденциите, свързани с трафика на хора на територията на Варна и областта.

По данни на Районна прокуратура – Варна през 2023 г. се отчита намаление на жертвите на трафик, които за 2023 г. са 19 лица, а през 2022 г. са били 28 лица. Всички са лица от женски пол, като непълнолетните за 2023 са 2 лица и по този показател няма промяна в сравнение с 2022 г.

През 2023 г. услугите на Фондация „SOS – семейства в риск“ са обхванали 13 жертви на трафик на хора. В приюта за временно настаняване за жертви на трафик на хора в гр. Варна е предоставена закрила на 9 жени – на възраст 19 – 44 г. и 4 непълнолетни лица, като 2 от тях са деца на жени жертви на трафик. Четири от случаите са при вътрешен трафик, а 5 са жертви на външен трафик (Гърция, Германия, Швейцария, Италия, Испания). При 8 лица основната форма на експлоатация е сексуалната, а при 1 лице е просия.

През изминалата година МКБТХ Варна, дирекция „Превенции“, Община Варна продължи успешното изпълнение на „Програма за превенция на рисковото поведение сред ученици VIII-XII клас“ във варненските училища: 1. През учебната 2023/2024 г. 96 доброволци са провели информационни сесии пред 1198 ученици и са проведени училищни превантивни кампании за превенция на ТХ с цел сексуална и трудова експлоатация сред 3850 ученици. 2. Проведени са обучения и тренинги за доброволци, като двудневен практикум „Превенция на ТХ“ с 25 доброволци; Креативна работилница 2023, тридневен тренинг с 21 доброволци; Школи за обучители на връстници (април и ноември), тридневен тренинг с 49 доброволци; Обучение „Интернет и трафик на хора“ с 31 доброволци. Изпълнението на Националната програма за предпазване на младите хора от престъпления, реализирана по инициатива на МВР в партньорство с Община Варна, дирекция „Превенции“, МКБТХ, ОбСНВ, ОД на МВР и РУО Варна обхвана в 7 информационни срещи - 247 ученици в 12 клас от професионалните гимназии.

В изпълнение на Програмата за дейността на МКБТХ Варна за 2023 г., Раздел III, „Обучение и квалификация на кадри“ обучение са преминали 86 професионалисти – служители на МВР, прокурори, съдии, педагогически специалисти, социални работници, членове на МКБППМН. Акцентът в обученията е превенция и прилагане на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик на хора; Новите тенденции при трафик на хора и противодействие на престъплението; Методология на разследването и подкрепа на потърпевшите лица; Междуинституционално сътрудничество.

Комисията гласува и прие Програма за дейността на МКБТХ Варна през 2024 г. Основни акценти в дейността на комисията през 2024 г. ще бъдат:

  • Изпълнение на дейности по превенция сред широката общност и по изпълнение на „Програма за превенция на рисковото поведение сред ученици VIII-XII клас“ – направление „Превенция на трафика на хора“ (информационни кампании и срещи, информационни сесии, обучения на доброволци за работа по метода „връстници обучават връстници“), с цел: Повишаване информираността, за да се намали риска от попадане в трафик; Промяна на обществените нагласи към съпричастност с жертвите на трафик; Привличане на нови доброволци за работа по превенция на трафика на хора в училище и изграждане на екипи за обучение на връстници.
  • Обучения и повишаване квалификацията на професионалисти с цел: Подобряване взаимодействието между институциите и повишаване информираността при разследване, разкриване и предотвратяване на престъплението ТХ; Обмен на добри практики и набелязване на мерки за превенция на средата и намаляване на рисковете от попадане в ТХ; Предоставяне на адекватна защита на жертвите

В раздел „Превенции“ беше обърнато внимание на необходимостта от разширяване на доброволческата мрежа, обучението на младите хора по метода „връстници обучават връстници“ и тяхната роля в подпомагане работата на Местните комисии в борба с трафика на хора.

Г-жа Светлана Коева представи пред членовете на МКБТХ – Варна концепция на дирекция „Превенции“ за провеждането на национален форум „ДОБРОВОЛЦИ СРЕЩУ ТРАФИКА НА ХОРА“. Форумът ще се проведе на 10.09.2024 – 11.09.2024 г. с домакин Община Варна, дирекция „Превенции“ и Местната комисия за борба с трафика на хора в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора, като в него ще се включат Секретарите на МКБТХ и доброволци към комисиите в страната.

Целите на форума са: 1. Доброволците да придобият и доразвият презентационните си умения, уменията си за работа в екип и обучаване на връстници, повишаване на информираността за престъплението „трафик на хора“, разпознаване и избягване на рисковите ситуации и други проблеми, свързани с това престъпление. Обмен на добри практики. 2. Да разработят обща концепция за национална информационна кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора.

Web Analytics