IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Стартира онлайн кампания "Безопасен интернет - рискове в сянка"

5

На 6 февруари по повод Международния ден за безопасен интернет, Община Варна, дирекция „Превенции“ стартира онлайн кампания „Безопасен интернет - рискове в сянка“.Тя ще продължи до края на месеца.

Кампанията засяга едни от най-сериозните проблеми, с които младите хора се сблъскват ежедневно в интернет , а именно употребата на психоактивни вещества, трафика на хора и кибертормоза.

В наши дни децата прекарват повече време онлайн, от когато и да е в миналото. Интернет предлага много възможности, но крие и много рискове. Пример за това са и резултатите от проучване на УНИЦЕФ, проведено в 30 държави, което показва, че 1 на 5 деца е било жертва на кибертормоз, в следствие на което е отказвало да ходи на училище. Ежедневно се създават нови и нови интернет страници за продажба на наркотици, а набирането на жертви на трафик на хора чрез метода „loverboy” в социалните мрежи е често срещано явление в последните години.

За да достигне информация какви са рисковете в интернет до възможно най-много млади хора, кампанията ще се проведе във всички актуални онлайн платформи и социални мрежи. Дейностите са разнородни и включват споделяне на послания, дигитални банери, постове, викторини, кампании за набиране на последователи, видео съдържание.

Основна целева група са деца и млади хора от 13 – 25 г., а вторична целева група са учители, родители.

Основните цели на кампанията са повишаване на информираността на целевите групи за разпознаване на рискови ситуации в интернет; повишаване на информираността на целевите групи за кибертормоза и начините за неговото предотвратяване;промяна на нагласите на децата и младите хора за практикуване на рисково поведение в онлайн среда.

Партньори на кампанията са: Национален център за безопасен интернет и училища с разкрити училищни превантивни клубове.

Дейностите по кампанията са разнородни и включват:

-  Сформирана е младежка група за реализиране на дейностите по кампанията. Тази група заедно с двама координатори ще следят за разпространението на посланията сред доброволци от училищните превантивни клубове и учениците във всяко училище;

-  Кампания GIVEAWAY - За популяризиране на посланията на кампанията, ще бъде организирана giveaway кампания. Основна цел е набирането на повече последователи на страниците на дирекция „Превенции“ и съответно достигане до по-широка група хора;

-  Социални мрежи - Кампанията ще се реализира едновременно в Facebook, Instagram и TikTok. За предаване на посланията са изработени 4 нарочни банера, които ще насърчават потребителите да последват линковете, водещи към повече информация в сайта на дирекция „Превенции“ prevencii.com;

Разработено е видео съдържание за канала в TikTok.

Създадени са и игри (кръстословици, викторини) чрез платформата learningapps.org.

Въпросите от викторините ще бъдат публикувани и на сторита в Инстаграм, както и като quiz на платформата p2prevention.bg. Всички публикации ще бъдат споделяни от доброволческата мрежа на дирекция „Превенции“, което ще допринесе за тяхното популяризиране.

Информиране чрез p2prevention.bg - Дигиталната платформа за превенция на рисковото поведение p2prevention.bg може да изпраща колективно съобщение до всичките си потребители. Това предоставя възможност за информиране на над 2000 млади хора (ученици и студенти) за дейностите по кампанията;

-  Информиране чрез shkolo.bg - Информационен материал с линкове за допълнителна информация ще бъде изпратен на всички училища. Чрез своите профили в shkolo.bg, ръководствата на училищата ще могат да информират всички учители и родители.

Web Analytics