IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Стартира кампания за превенция на трафика на хора по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора

UntitledНа 05.10.2023 г. кампанията стартира с провеждането на дискусионен форум за професионалисти, в х-л Черно море, на тема: „Нови тенденции при трафика на хора. Противодействие на престъплението и отговори на предизвикателствата“. Инициативата беше осъществена от МКБТХ Варна, дирекция „Превенции“, Община Варна, съвместно с Националната комисия за борба с трафика на хора и с подкрепата на фондация „Ханс Зайдел“, в изпълнение на Програмата за дейността на МКБТХ - Варна за 2023 г., Раздел III, „Обучение и квалификация на кадри“ и реализиране на Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите.

Целта на форума е повишаване информираността на професионалистите за предизвикателствата, свързани с методологията на разследване на престъплението „трафик на хора“, представяне на актуална информация за трансграничното сътрудничество при разследване на международен трафик, както и новите форми на трафик. Обсъдени бяха спецификите на региона, трудности при разследване и бяха споделени добри практики в противодействието на трафика на хора. С цел повишаване чувствителността към жертвите, участниците бяха запознати с тенденциите и предизвикателствата, свързани с жертвите на трафик на хора, мерките по закрила и последваща реинтеграция.

Участие взеха 26 представители на Окръжна прокуратура-Варна, Районна прокуратура-Варна, Следствен отдел при Окръжна прокуратура Варна, ОД – МВР Варна, Гранична полиция, Сектор БОП – Варна, членове на МКБТХ Варна.

Водещи лектори на форума бяха прокурор Гергана Кюркчийска, прокурор в СГП, доказан специалист с богат опит в разследването и противодействието на трафика на хора и г-жа Анна Николова, председател на Фондация „SOS – семейства в риск“ и управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора в града.

На 14.10.2023 г. ще се проведе Walk For Freedom „Поход за свобода“ – най-голямата и значима инициатива в подкрепа на жертвите на трафик на хора. За трета година Община Варна, дирекция „Превенции“, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) Варна и Фондация „SOS – семейства в риск“, в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), са домакини на това събитие. Автор е международната неправителствена организация А21.

Целта на Похода е да насочи общественото и медийно внимание към проблема със съвременното робство, към мащабите на търговията с човешки съдби, в посока превенция и повишаване информираността на обществото, по един нетрадиционен начин. В колона, един зад друг, участниците ще извървят мълчаливо, символично разстояние, с начална точка Фестивален и конгресен център – Варна, ще продължат по бул. „Княз Борис I“ и ще завършат на площад „България“. Събитието има застъпнически характер и цели да покаже, че в нашия град има хора, които са наясно с проблема и не са съгласни с бързо растящата статистика за хора, живеещи в робство.

В похода ще се включат основно млади хора, доброволци, учащи, студенти, работещи, родители, учители, професионалисти и всички с активна гражданска позиция.

В кампанията ще се включат 11 варненски училища, с разкрити УПК към дирекция "Превенции", Община Варна. Доброволци, работещи по връстников подход, ще проведат информационни сесии сред учениците в клас.

Web Analytics