IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Демонстрации с алко- и нарко- очила се проведоха в Професионална техническа гимназия

DSC 1327Днес, 9 юни в Професионална техническа гимназия се проведе информационна беседа с Венелин Урдев – зам.-председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при пътно-транспортни произшествия, която е традиционен партньор на Община Варна, дирекция „Превенции“. Събитието бе част от календара с дейности в рамките на кампании „Не шофирай, ако си пил!“ и „Без дрога на пътя: Последната магистрала“. По време на информационната среща бяха представени реални случаи на ПТП; обсъдени бяха практически насоки за действия в случаи на опасност; бе коментирано краткото време за реакция в кризисни ситуации; разминаването между представата, че владееш автомобила и себе си и действителния контрол (по-скоро – липсата на такъв) и други въпроси, които представляваха интерес за младежите от  XI „в” и XI „ж” клас от специалности, съответно „Автомобилна мехатроника” и „Електрически превозни средства”.

След беседата се проведе демонстрация с алко- и нарко - очила сред ученици-шофьори, ученици-пешеходци и ученици-велосипедисти.

По време на демонстрацията ученици-шофьори тестваха своите умения на водачи на МПС с алко-очила, пресъздаващиDSC 1312 употреба на алкохол (0.8 промила, 1.3, 1.8 промила и 2.2 промила). Активни участници бяха учениците - обучители на връстници, членове на Превантивния клуб към ПТГ с ръководител Михаела Илиева.

В събитието се включиха и представители на ОД на МВР, сектор "Пътна полиция", които тестваха с дрегер водачите на автомобилите. Пробите бяха отрицателни.                                                 

 Водещ на мероприятието беше г-н Кючуков, старши учител „Практическо обучение“. Зад волана своите шофьорски умения демонстрираха Борис Сейков и Валентин Русинов от XI „в” клас, от специалност „Автомобилна мехатроника”. Те споделиха как са се почувствали, шофирайки с алко-очилата и направиха съответните изводи. 

В рамките на инициативата умения за управление на мотоциклет, велосипед и тротинетка демонстрираха Павел Йорданов XI „в”, Ники Ненов, Христо Христов и Мирослав Маринов от XI „б”, Антраниг Ишханян и Калин Радев от IX „ж” и Никола Милев IX „з” клас, съответно от специалностите „Автомобилна мехатроника” „Микропроцесорна техника”, „Електрически превозни средства” и „Промишлен дизайн”.

Те показаха двата начина за предвижване – извън правилата и по правилата за безопасност на движението.

Много ученици изявиха желание да тестват алко- и нарко-очилата като пешеходци. Още снимки от събитието може да се видят в Галерия!

Web Analytics