IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Дискусионна среща “Нови видове психоактивни вещества”

На 23.06 и 24.06.2022 г. в Юнашки салон се проведе дискусионна среща на тема „Нови видове психоактивни вещества”.

Лектори бяха служители на Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) и Агенция „Митници“,  по покана на дирекция „Превенции“, Община Варна и Общинския съвет по наркотичните вещества – Варна.

В първият ден на дискусионния форум участие взеха 45 ученици доброволци към дирекция „Превенции“, работещи по превенция на употребата на наркотични вещества чрез връстников подход. Основната тема беше „Нови психоактивни вещества – видове, произход, начини за трафикиране, профил на задържаните лица“.

След дискусионния форум на площад „Независимост“ се проведе кампания „Без дрога на пътя: Последната магистрала“, чиято основна цел е  опазване на живота и здравето на младежите, техните приятели и близки, чрез призив за разумно и отговорно поведение на пътя. По време на кампанията 25 доброволци от училищните превантивни клубове към дирекция „Превенции“ раздаваха информационни материали (стикери,  ароматизатори, листовки, подложки за чаши и балони) и запознаваха преминаващите граждани и гости на града с последствията от шофирането след употребата на алкохол и наркотици. В рамките на събитието се проведоха и демонстрации с алко – очила, а представители на ОД на МВР, сектор20220624 093705 „Пътна полиция“ извършваха дрегер тестове за алкохол и наркотици на желаещите и предоставяха информация за административната и наказателната отговорност, която носят водачите при шофиране след употреба на алкохол и наркотици.

         В рамките на втория ден дискусията продължи с представители на правоохранителните и правораздавателните органи – следователи, съдии, прокурори, инспектори от Митница – Варна, служители от криминална полиция, отдел „Борба с организираната престъпност“ – гр. Варна, служители от Гранична полиция – Варна, преподаватели в Центъра за предподготовка на служители към Академията на МВР. Акцент във втория ден от форума беше поставен поставен върху „Нови психоактивни вещества – лабораторно изследване, анализиране и идентифициране, докладване, поставяне под контрол“.

Събитието се провежда в съответствие с Националната стратегия за борба с наркотиците 2020 – 2024.

От 2016 г. служителите на Американската агенция за борба с наркотиците  провежда дискусионни срещи с професионалисти и доброволците към дирекция „Превенции“, Община Варна. В рамките на тези събития са били представяни актуални теми като наркотрафика в тъмния интернет, проблемите при употребата на опиати и марихуана.

 

Web Analytics