IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Инициатива „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните – 2022 г”

1 4За шестнадесета поредна година, от 11 април до 15 май 2022 г., в община Варна се проведе инициативата „Открити дни на местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните“.

Организатори на инициативата са Община Варна, дирекция „Превенции“, Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, в партньорство с местните комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в районите „Приморски“, „Одесос“, „Младост“, „Вл. Варненчик“, „Аспарухово“, км. Каменар, км. Тополи. Традиционни партньори на проявата са ОД на МВР и варненските училища.

Водеща цел на инициативата „Открити дни на местните комисии“ е запознаване на децата с отговорностите, които имат, ако по една или друга причина са извършили прояви, насочени срещу техни връстници, близки, обществото като цяло и тези прояви водят до прилагане на разпоредбите на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

В спектъра на дейностите, осъществени в инициативата, са теми като: агресията, наркотиците, рисковото поведение в интернет, какво е трафик на хора и опасността да бъдат въвлечени деца и др. Посочените теми бяха разгледани от възможните роли, в които могат да попаднат децата – извършители или потърпевши. В беседите и дискусиите се разискваха възможностите, с които децата разполагат – да се справят сами; да търсят помощ от възрастни; да търсят помощ от специалисти – педагози, психолози, местни комисии, обществени възпитатели, инспектори детска педагогическа стая; да подадат сигнал – по телефон и онлайн.

И тази година най-често дискутираните бяха темите свързани с проявите на агресия в училище и начини за справяне с нея.

В дейностите на инициативата „Открити дни на местните комисии“ се включиха председатели, секретари и членове на местните комисии по райони; обществени възпитатели, инспектори детска педагогическа стая, учители, класни ръководители, обучители на връстници от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“.

Обхванати бяха над 3500 деца, на възраст от 7 до 17 години от 31 варненски училища.

 Дейностите, осъществени в инициативата „Открити дни на местните комисии”, биха могли да се обобщят в няколко посоки:

  • мултимедийни презентации, беседи, дискусии, обучителни сесии по следните теми: „ Как да спрем агреията“ ; „ Ненасилствена комуникация“; „ Отговорността на малолетни и непълнолетни при извършване на правонарушения, ролята на обществения възпитател в дейността на МК БППМН”; „ Наказателната отговорност  и Законът за БППМН“; „ Общуване без агресия“, „ Кражбата – посегателство върху собствеността“; „Агресията и противообществените прояви“; „Наказателната отговорност“, „Наркотиците“; „Рисковете в интернет пространството“; „Опасностите от въвличане в трафик на хора“; „Вредното въздействие на алкохола и марихуаната“ ; „ Да спрем агресията и насилието“;        
  • спортни състезания (футбол, народна топка, щафетни игри,зумба);
  • театрална постановка - „Хаштаг # Фейк Театър“/Фалшив живот – представена театрална интерпретация на актуални теми вълнуващи юношите и младежите в България. Чрез интригуващи  автентични сценични образи и сюжетни линии, разработени и базирани на актуални проблеми, но изградени като художествена фикция, спектакълът представя основните си теми: търсенето на смисъл, мотивация, баланс между да бъдеш себе си и да се харесаш на другите, травмите от тормоза, агресивността, родителския натиск, изкушенията от наркотици, адреналин и алкохол. Драматургичният подход набляга на социалната и обществена значимост на заложените в спектакъла теми

За участниците в инициативата „ Открити дни на местните комисии“ са осигурени следните материали: „Книжка за тийнейджъри“ (В книжката се разглеждат потребностите, правата и отговорности на младия човек); книжка за родители - „Отговорността да възпитавам“; книгоразделители , химикали, тефтерчета. Снимки от събитията може да видите тук!

          

Web Analytics