IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Стартира кампания „Закъде пътуваш?“

223

За поредна година, от 19 април 2017 г. до 31 май 2017 г., в община Варна ще се проведе кампания за превенция трафика на хора с цел трудова експлоатация – „Закъде пътуваш?“

Организатори на кампанията са Местната комисия за борба с трафика на хора и дирекция „Превенции“, Община Варна, в партньорство с Националната комисия за борба с трафика на хора.

Партньори в кампанията са: дирекция „Бюро по труда“ - Варна, Първа езикова гимназия, III ПМГ „Акад. Методий Попов”, IV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри”, ГПЧЕ „Йоан Екзарх”, МГ „Д-р Петър Берон”, НГХНИ „Константин Преславски”, Професионална техническа гимназия, варненски висши учебни заведения.

Основна цел на кампанията е да се повиши информираността на търсещите работа в чужбина за рисковете от въвличане в трафик на хора и начините за избягването им. Водещ акцент в дейностите с младите хора е да се засили тяхната чувствителност към риска от попадане в трафик с цел трудова експлоатация, предвид скорошните им планове за работа и обучение в чужбина.

 

Дейностите, предвидени в кампанията, ще се реализират на училищно, градско и национално ниво.

В периода 24 – 28 април 2017 г. на училищно ниво в гимназиите-партньори са предвидени обучителни сесии по метода „връстници обучават връстници“; ролеви игри – симулации на ситуации, в които се случва набирането на хора с цел трудова експлоатация; разяснителни кампании в междучасията с раздаване на информационни материали.

В училищните кампании се очаква с информация по проблема да се достигне до над 2 200 млади хора на възраст 17 – 19 години.

На градско ниво със студенти от Варненски свободен университет, Технически университет, Медицински университет и ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“ ще се проведат обучения, придружени с дискусии и раздаване на информационни материали. Целта на срещата с младите хора ще бъде предоставяне на информация за рисковете от попадане в трудова експлоатация и начините за справяне.

             На служителите от дирекция „Бюро по труда“ – Варна ще бъдат предоставени плакати с логото на кампанията и информационни материали, които ще бъдат предоставяни на хора, търсещи работа, с цел предпазване от измами.

             В кампанията ще бъдат привлечени и Гранично полицейско управление – Пристанище Варна и Летище Варна. За целта на видими места ще бъдат поставени плакати, а на заминаващите пътници ще бъдат предоставяни материали с информация за опасностите и механизмите на трудова експлоатация, както и съвети за справяне с риска.

Web Analytics