IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

„Ролята на доброволците при реализиране на програми и кампании по превенция на трафика на хора на местно ниво“

22222222222Днес, 28 юли 2016 г. (четвъртък), от 09.30 ч. в хотел „Черно море“ се провежда национална доброволческа среща - „Ролята на доброволците при реализиране на програми и кампании по превенция на трафика на хора на местно ниво“.

Срещата е организирана със съдействието на кмета на Община Варна – Иван Портних и се провежда под егидата на г-жа Мария Габриел, ръководител на българската делегация в Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП.

Организатори на събитието са Община Варна, дирекция „Превенции“, Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) - Варна и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Община Варна за втори път е домакин на национална среща на доброволците към местните комисии за борба с трафика на хора, благодарение на активната си и устойчива политика по проблема „Трафик на хора и политики на отговор“, реализирана на общинско и национално ниво от Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна и дирекция „Превенции“.

Срещата откри г-жа Св. Коева – директор на дирекция „Превенции“ в Община Варна и зам.- председател на Местната комисия за борба с трафика на хора – Варна с поднасяне на поздравителния адрес на кмета на Община Варна към доброволците от Варна и страната.

След това бе прочетено обръщение на г-жа М. Габриел към присъстващите доброволци – да бъдат социално активни и отговорни и с подкрепата на институциите да имат смелостта да се изправят срещу съвременното социално робство – трафика на хора. В обръщението на г-жа Габриел прозвучаха призивът и надеждата й, че младите хора са тези, които могат да използват технологиите, за да се противопоставят на трафикантите, както и че техните послания много по-лесно достигат до най-уязвимите групи, жертви на трафик – младите хора. Обръщението на зам.-председателя на ЕНП завърши с пожелание за ползотворна работа, както и с изразената надежда - доброволците да бъдат посланиците на превенцията на трафика на хора.

В своето обръщение г-н Тодор Иванов – зам.-кмет на Община Варна и председател на МКБТХ, подчерта, че обществото ни все още не осъзнава достатъчно трафика на хора като престъпление срещу личността и човечеството. Допълни, че целта на тази и подобни срещи, както и на превантивно-информационните кампания на комисията за борба с трафика на хора, е да се променят обществените нагласи в посока, че такъв проблем съществува и трябва да се реагира адекватно. Шансът на младите хора в превантивната дейност, е че със своя ентусиазъм и желание да са полезни и помагат, способстват посланията им да бъдат по-лесно приети.

Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора – благодари на Община Варна, дирекция „Превенции“ за домакинството и организацията на националната доброволческа среща. Обърна се към доброволците, като част от специалистите, обучени да извършват превантивни дейности. Изтъкна, че 15% от жертвите на трафик на хора са деца, а младите хора между 18 и 25 години са особено уязвима група и поради това посветеността на доброволците в областта на превенцията е от особено значение. Приветства идеята на МКБТХ – Варна да постави акцент на днешната среща върху интернет, като подчерта че интернет се използва за въвличане в трафик, за контролиране, но би могъл да се ползва и като средство за превенция и младите хора са тези, които със своите познания и оригиналност биха съдействали за създаване на превантивни послания, ползвайки възможностите на интернет.

Срещата продължава с представяне на актуалните тенденции, свързани с трафика на хора и интернет; обмен на добри практики при реализиране на доброволчески кампании по превенция на трафика на хора; подобряване на контактите между доброволческите екипи към местните комисии за борба с трафика на хора за своевременна обмяна на информация и опит, както и за реализиране на съвместни инициативи.

Участници във форума са експерти от НКБТХ и Местните комисии за борба с трафика на хора от Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Русе, Пловдив, Монтана и Пазарджик, както и 44 доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ и към посочените комисии от страната.

В дневния ред на срещата са предвидени два модула.

В първия модул водещи експерти на национално ниво ще представят пред професионалистите и доброволците най-новите тенденции по основната тема на обсъждане - „Трафик на хора и интернет – актуални тенденции и политика на отговор“. Лекторите са - инсп. Любомир Тулев (специализиран сектор „Киберпрестъпност“ при ГД БОП – МВР), инсп. Олга Рангелова (специализиран сектор „Трафик на хора“ при ГД БОП – МВР) и Луиза Шахбазян, зам.-координатор на Националния център за безопасен интернет.

Във втория модул на събитието доброволците ще демонстрират своите знания и умения за планиране, организиране и провеждане на информационна кампания по превенция на трафика на хора. Тяхната задача ще бъде организирането и провеждането на кампания „Синьо сърце“ по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора.

Младите хора ще обсъдят целите, целевата група, превантивните послания, които ще отправят, дейностите с които ще постигнат заложените цели. Ще се разделят на няколко екипа и в във времето от 15.00 до 16.00 ч. ще реализират на терен (пред входа на Морската градина) кампанията „Синьо сърце“.

Кампанията за превенция трафика на хора „Синьо сърце“ е включена в инициативата „Варна – европейска младежка столица – 2017 г.“

Web Analytics