IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Обучение „Агресията в начална училищна възраст. Как да я разбираме и овладяваме?“

1На 16-ти и 17-ти февруари 2016 г. се проведе обучение „Агресията в начална училищна възраст. Как да я разбираме и овладяваме". Обучението е етап от дейностите по „Програма за превенция на агресивното поведение сред ученици от I-IV клас“ на дирекция „Превенции“, осъществявана за седма поредна година.

Участници в обучението бяха учители и възпитатели начален етап от 6 варненски училища – ОУ „Ст. Михайловски“, ОУ „Н. Вапцаров“, ОУ „Капитан Петко войвода“, ОУ „Христо Ботев“, ОУ „Д. Войников“ и ОУ„Иван Вазов“. Водещ лектор на обучението бе проф. Иванка Бончева – психолог-психотерапевт.

В рамките на двата обучителни дни бяха дискутирани характерните черти на градивната и деструктивната агресия; начини за разпознаване на какво се дължи конкретно агресивно поведение на дете в начална училищна възраст и съответно – как да се реагира на това поведение. Детайлно и с практическа насоченост бяха разгледани първата възрастова криза при децата и кризата на първокласника като още една стъпка в разбирането на детското поведение и адекватното съчетаване на възпитателна и образователна реакция от страна на учителите.

С интерес участниците си припомниха и конкретизираха различните роли, в които могат да са децата – участници в агресивна проява – ролите на дете, на родител и на възрастен. Така яснотата защо по точно този агресивен начин децата реагират в конфликтна ситуация, доби още по-голяма пълнота.

Екипът по програмата с удоволствие отбелязва и благодари за активността, искрената ангажираност и високата мотивация на участниците в обучението, както и за професионалното отношение към поднесената тематика.

Дейностите по „Програма за превенция на агресивното поведение сред ученици от I - IV клас“ продължават с месечни супервизии (работа по казуси) с обучените участници.

Учениците в първи и втори клас и техните родители от посочените училища ще получат разработените по програмата методически материали - „Добрата или лошата агресия“ (помагало да деца от предучилищна възраст до втори клас), „Детската агресия – градивна или деструктивна“ (помагало за родители), които ще подпомагат дейностите непосредствено с децата. Преминалите обучението учители получиха своя помощен наръчник - „В разпознаване на детската агресия“ – синтезиран ориентир в работата с деца и родители.

Програмата се осъществява от дирекция „Превенции“ от 2009 г. насам. Към настоящия момент, обучение и супервизия са преминали 330 учители от 15 основни варненски училища, респ. – и техните ученици за този период.

Web Analytics