IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“ в дискусия с родители по темата: „Моето дете в интернет. Рискове, правила, родителска подкрепа“

2016-01-26-077По покана на ОУ „Черноризец Храбър“ – Варна, доброволците-обучители на връстници от Градския превантивен клуб – Николай Кърджиев и Милен Дончев, проведоха обучение-дискусия с родителите на първокласниците от Iб клас.

Обучение на родителите по тема, касаеща безопасен интернет, бе предизвикателство за младите обучители и за срещата се подготвиха с помощта на експерт от дирекция „Превенции“.

Дебатите в срещата преминаха в две посоки: първата – подкрепа на самите родителите като потребители на различни услуги в интернет и втората – как родителите да съпровождат своето дете в първите му стъпки в интернет.

В първата част на срещата, доброволците от Градския превантивен клуб запознаха родителите с различни опасности и измами, на които всеки би могъл да се натъкне в интернет-пространството – вредно съдържание, фишинг, онлайн-тормоз. Доста оживено бе дискутирана темата за сигурните пароли, какво и как се качва във Фейсбук, различните настройки, които биха могли да защитят профила; как информацията от снимки, видео, локация и т.н. издават много лична информация, от която злонамерени хора могат да се възползват. Възникнаха въпроси „Може ли да се качват снимки от тържества на децата – в какви случаи?“, „Може ли родителски профил да се ползва от детето?“ и др.

Втората част на обучението премина не по-малко оживено. Родителите споделиха, че понякога се сблъскват с трудността да отделят децата от компютърната игра. Обсъдиха се вариантите, които родителите могат да пробват, учейки детето как да ползва интернет – като първоначално показват, дискутират, обясняват, регламентират време за ползване на компютъра.

Особено ценен за родителите бе споделения личен опит от Николай и Милен – какво поведение са имали те самите като били малки – първи, втори клас; като са били тийнейджъри, по какъв начин са реагирали техните родители и как може би е трябвало да реагират.

В края на срещата родителите имаха много въпроси, интересът им по темата беше искрен. Оживлението, въодушевлението, енергията им като се върнат да погледнат профилите, паролите си, показваше, че това е била една различна среща за тях – полезна им в търсенето на гъвкавия родителски модел.

Тази инициатива не спира дотук. В предстоящата кампания на дирекция „Превенции“ по повод Международния ден за безопасен интернет през месец февруари, децата от посочения първи клас ще имат срещи с батковците-обучители, в които, ще имат време на свой ред да научат важни неща за интернет – с какво той е полезен, как може да бъде опасен и как с помощта на възрастните, децата да избягват заплахите.

Web Analytics