IMG_6876.jpg
ssaskk.jpeg
DSCN34471.jpeg
sn11.jpeg
DSCN2725.jpeg
IMG_6313.jpg
IMG_20190618_1057261.jpeg
IMG_6813.jpg
IMG_6923.jpg
IMG_6824.jpg
IMG_6918.jpg
IMG_6171.jpg
IMG_6812.jpg
IMG_0493.JPG

Заседание на Общински съвет по наркотичните вещества

На 24 ноември 2015 г., в зала „Варна“ се проведе заседание на Общинския съвет по наркотичните вещества (ОбСНВ)– Варна. Организатори на събитието са ОбСНВ и дирекция „Превенции“ към Община Варна.

В заседанието участваха ръководители и представители на общинските дирекции „Образование и младежки дейности“, „Социални дейности“, „Здравеопазване“, „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“; ръководителите на Център за спешна медицинска помощ - Варна, на Втора клиника по психиатрия УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, на Клиниката по интензивно лечение на остри отравяния и токсикоалергии; представители на Регионалния инспекторат по образованието – Варна, на дирекция „Социално подпомагане“ – Варна, на ОД на МВР – Варна. В заседанието участие взеха общински съветници, представители на неправителствени организации, ръководители на училищни превантивни клубове към дирекция „Превенции“, както и професионалисти – психиатри, клинични психолози и др.

Основен фокус на срещата бе представянето на две програми, получили разрешителен режим за осъществяване от Националния център по наркомании (НЦН).

Първата програма – на дирекция „Превенции“, бе представена от ръководителя ѝ - д-р Борислав Станчев, главен експерт в дирекция „Превенции“. Програмата се нарича „Програма за индикативна превенция на употребата на наркотични вещества сред деца в риск“, регистрирана под № 1108/12.08.2015 г. от НЦН, на основание Наредба № 6 на МЗ и МОН за условието и реда за осъществяване на програми за превенция употребата на наркотични вещества.От началото на м. септември 2015 г. се осъществява в Превантивно-информационен център „Младост“ – структура на дирекция „Превенции“. Основната цел на Програмата е предотвратяването на възникването или ескалирането на негативни здравно-социални последици, свързани с наркотици и алкохол сред деца, за които ясни индикатори показват висока степен на индивидуален риск от развитие на проблемна употреба и зависимост на по-късен етап в живота, чрез ранно установяване и превантивна намеса на индивидуално, семейно и социално ниво. На заседанието бяха коментирани целевите групи, дейностите и интервенциите по Програмата, начините за насочване и др.

Втората лицензирана програмата – на Сдружение „Отвори очи“, бе представена от отец Михаил. Програмата се нарича „Програма за психосоциална рехабилитация и духовно обгрижване на лица, които са били зависими или са злоупотребявали с наркотични вещества“. Програмата е регистрирана под № 1212/28.09.2015 г. от НЦН на основание Наредба № 8 на МЗ за условията и реда за осъществяване на програми за психосоциална рехабилитация на лица, които са били зависими или са злоупотребявали с наркотични вещества. Програмата се изпълнява в Православен център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. Боян Енравота“.

В хода на срещата доц. д-р Снежа Златева представи резултатите от изследване „Търсене на помощ по повод остри интоксикации след употреба на наркотици и други ПАВ при деца и млади хора“. Изследването е проведено от Сдружение „Живот без алкохол“ с финансовата подкрепа на дирекция „Превенции“, Община Варна.

В отговор на тревожните данни изнесени в споменатото изследване, г-жа Светлана Коева – директор на дирекция „Превенции“ и зам.-председател на ОбСНВ – Варна, представи планираните от дирекцията за 2016 г. устойчиви и доказали своята ефективност дейности, както и нови такива в областта на превенцията на употребата на наркотиците и други ПАВ сред деца и млади хора. Подготвена и изпратена за разрешение към НЦН и МОН е Училищно базирана програма за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от VIII - XII клас“. Програмата е разработена от дирекция „Превенции“ в партньорство със Сдружение „Асоциация на варненски организации за превенция на наркоманиите“. Основен фокус на Програмата е ограничаването на разпространението на употребата на наркотични вещества сред ученици VIII - XII клас, чрез предоставяне на достатъчна, обективна и достъпна информация, изграждане на мотивация и поведенчески умения за водене на здравословен живот и подкрепа на училищната политика за осигуряване на защитена социална среда, както и постигането на трайна позитивна промяна в културните и социалните характеристики на училищната среда, влияещи върху избора на подрастващите относно употреба на наркотици.

Web Analytics