6На 10.07.2018 г. се проведе дискусионен форум на тема „Трафик на наркотици – новите предизвикателства пред европейските законодателни системи и органи по правоприлагане“.

Той е организиран от Община Варна, дирекция „Превенции“ и Общинския съвет по наркотичните вещества.

Във форума взеха участие апелативни, окръжни и районни съдии и прокурори, полицейски и митнически служители, общински съветници и членове на съвета по наркотичните вещества.

Специални гост-лектори бяха г-н Жулиен Отре - аташе по митническите въпроси в Посолството на Република Франция в София и г-н Стефан Бакалов - началник отдел „Борба с наркотрафика" при Митница Аерогара София.

Г-н Жулиен Отре изнесе презентация на тема: „Борбата с незаконния трафик и зависимостите – френският модел“. В структурата на представените френски митнически служби се открои новото звено „Кибермитница“, която има за основна задача борбата с киберпрестъпността, като осъществява надзор над сайтове, търсачки, платформи за електронна търговия, социални мрежи, форуми, включително и в „тъмната мрежа“ (DARKNET). Като пример г-н Отре представи наскоро проведена операция, включваща виртуално и реално проследяване от служителите на дирекцията за митнически операции и звеното „Кибермитница“, в резултат на което са задържани лица, конфискувани са наркотици, оръжия, фалшиви лични документи и стоки.

По отношение на превенцията, изключителен интерес предизвика представянето на френската Междуведомствена комисия за борба с дрогата и зависимостите (MILDECA), която има за основна мисия проследяване на всички психоактивни вещества (наркотици, тютюн и алкохол), предотвратяване на зависимото поведение и обща координация на националната политика в областта на контролираните вещества.

Г-н Стефан Бакалов представи темата „Новите психоактивни субстанции – перфектната буря“, като сподели добри практики от дейността на Агенция митници и осъществените задържания на дизайнерска дрога на Аерогара София, съвременните тенденции в трафика на новите психоактивни вещества и рисковете, свързани с тяхната употреба. Снимки от проявата може да видите тук!

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.