plakat pill sym 2018 elЗа десета поредна година Община Варна, дирекция „Превенции” организира кампания „Не шофирай, ако си пил!”. Кампанията е насочена към различни групи млади хора - ученици, студенти и към цялото общество. Предвидените дейности целят опазване живота и здравето на младежите, техните най-добри приятели, връстници и близки.

Основна целева група на кампанията са учениците, завършващи училище, затова тази година дейностите на кампанията в училищата започнаха през месец април и ще продължат до 31 май 2018 г.

Кампанията „Не шофирай, ако си пил!“ се организира от Община Варна, дирекция „Превенции“ в партньорство с ОД на МВР – Варна, сектор „Пътна полиция“; десет варненски средни училища ( I ЕГ, III ПМГ „Акад. Методий Попов“, IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри“, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, СУ за ХНИ „К. Преславски“, Професионална техническа гимназия,  МГ „Д-р П. Берон“, Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров",  Варненска търговска гиманизия “Георги Стойков Раковски“, Професионална гимназия по икономика „д-р Иван Богоров“); Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП; ОС на БЧК - Варна, Икономически университет – Варна; Медицински университет – Варна „Проф. д-р Параскев Стоянов“; Технически университет – Варна, Варненски свободен университет "Черноризец Храбър", ВВМУ "Никола Йонков Вапцаров",  Лукойл България ЕООД; Шел България, Застрахователен брокер Либра; автомивка „Релакс” и Офис Елемент ООД.

 За обезпечаване на кампанията са предвидени 12 000 стикери, 5 000 ароматизатори и 5 000 силиконови гривни с посланието на кампанията. Подготвени са и 4 000 тефтерчета с превантивно послание, които ще достигнат до всеки зрелостник в последния учебен час с апел за разумно поведение на пътя.

Днес в 12.30 часа предстои провеждане на дискусионна среща между ученици от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" и представител от Асоциация за защита на застраховани и пострадали при ПТП. По време на беседата ще бъдат  представени реални случаи на ПТП; ще бъдат обсъдени практически насоки за действия в случаи на опасност; ще се коментира краткото време за реакция в кризисни ситуации; разминаването между представата, че владееш автомобила и себе си и действителния контрол и други въпроси, които представляват интерес за младежите.

На 13 и 14 април се проведоха демонстрации с алко-очила в рамките на Националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС в страната.

На градско ниво кампанията предвижда реализиране на следните дейности:

- разпространение на стикери, гривни и ароматизатори за кола с надпис „Не шофирам пил!” чрез гишетата на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР;

- разпространение на стикери, гривни и ароматизатори за кола с надпис „Не шофирам пил!”, чрез обектите и офисите на всички партньори;

- популяризиране на кампанията чрез три билборда, разположени пред КАТ – Варна, на бул. „Вл.Варненчик" (срещу Лидъл)  и на бул. „Княз Борис I” (до Делфинариума). Посланието „Не шофирай, ако си пил!“ ще се излъчва и на трите електронни табла, намиращи се на пл. „Съединение“, пред Катедралата и Фестивален комплекс в периода 26 април -31 май.

На 17 май е планирано провеждането на инициатива от доброволци от Градския превантивен клуб към дирекция „Превенции“. На ключови места с движение на млади хора доброволците ще раздават рекламни материали на кампанията и ще призовават за разумно и толерантно поведение на пътя.

От месец април Областния съвет на Български червен кръст – Варна, в партньорство с ОД на МВР – Варна, сектор „Пътна полиция“, реализира проект „Шофирай, разумно!“, който се финансира от дирекция „Превенции“. По време на проекта се очаква да бъдат достигнати над 2000 младежи на възраст между 18-25 г. В рамките на обучението им по първа долекарска помощ за кандидат водачи на МПС, младежите ще бъдат запознати с влиянието на алкохола, упойващите вещества и наркотиците върху организма на човек при шофиране от практикуващи лекари, а служители на „Пътна полиция“ ще представят теста, който ползват при проверка на пътя и ще запознаят младежите с наказателната отговорност, която носи всеки при констатиран положителен тест.

Очакванията са по време на кампанията да бъдат достигнати над 10 000 ученици, студенти, абитуриенти и млади шофьори.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.