lqto

На 26 и 27 юли 2017 г. Варна ще бъде домакин на Национална доброволческа среща „Лято без риск“. Събитието се осъществява под патронажа на Кмета на Община Варна и е част от програма „Варна- Младежка Европейска столица - 2017“.  Организатори на доброволческата среща са Община Варна, дирекция „Превенции“, съвместно с Общинския съвет по наркотичните вещества, Местната комисия за борба с трафика на хора, Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Във форума ще участват над 100 доброволци от община Варна и страната - ученици на възраст 15–18 години, ползващи подхода „връстници обучават връстници“ и ангажирани с дейности по превенция на рисковото поведение сред младите хора. В рамките на Националната доброволческа среща, младежите ще обменят опит и знания със свои връстници, ще планират и проведат превантивно-информационна кампания „Лято без риск“ сред жителите и гостите на гр. Варна.

Форумът ще бъде открит от г-н Тодор Иванов- Зам.-кмет на Община Варна и г-н Петър Манчев – Зам.- областен управител. Участие ще вземат Камелия Димитрова - секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора и д-р Пл. Попов – директор на Националния център по наркомании. В събитието ще участват и 30 експерти от Общинските съвети по наркотичните вещества във Варна и страната, както и представители на местни комисии за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните от област Варна.

 

                         Програма на Националната доброволческа среща 

26 юли 2017 г.

10.00 ч.

хотел „Черно море“

Откриване

11.00 ч.

хотел „Черно море“

Обучение: „Децата и наркотиците“

14.30 ч.

хотел „Черно море“

Подготовка на кампания „Лято без риск

17.30 ч.

площад „Антон Новак“ (пред входа на Морската градина)

Провеждане на кампания „Лято без риск“ („жива“ фигура във формата на синьо сърце, информационни щандове, мобилни екипи).

27 юли 2017 г.

10.30 ч.

гр. Балчик

Демонстрация за откриване и задържане на наркотични вещества от служители на школата за обучение на митнически кучета.

  

Подробна информация за кампанията „Лято без риск“

Кампанията ще се проведе в следните направления:

th

 

 

 *Кампания „Синьо сърце“ по повод 30 юли – Международен ден за борба с трафика на хора

В рамките на това направление, доброволците, облечени в сини тениски, ще направят „жива“ фигура във формата на синьо сърце, която ще бъде заснета от дрон и клипът ще бъде разпространен в социалните мрежи. Мобилни екипи от младежи, обучители по темата „трафик на хора“, ще провеждат разговори с жители и гости на Варна по темата, ще отправят превантивни послания, ще раздават материали с логото на кампанията - флаери, ключодържатели, значки, гривни, фризбита, балони.

   

narco

  

*Кампания „Кажи „Не“ на дрогата!“

В рамките на това направление участниците щераздават разработени от доброволците на 7 училищни превантивни клуба във Варна,превантивно-информационни материали, свързани с представите на младите хора за „ползите“ и вредите от употребата на наркотични вещества и ще коментират със свои връстници значимата за тийнейджърите тема - „за“ и „против“ употребата на наркотици от младежите. Заедно с това, ще отправят превантивни послания, раздавайки и гривни, балони и фризбита с логото на кампанията.

 

   

n6p

  

*Кампания „Не шофирай, ако си пил!“

Традиционната за Община Варна, дирекция „Превенции” кампания „Не шофирай, ако си пил!”, провеждаща сеза девета поредна година, е насочена към различни групи млади хора в съвременното ни общество. Посланията на кампанията, отпечатани върху тефтерчета, гривни, стикери, балонии фризбита, целят опазване живота и здравето на младежите, техните най-добри приятели, връстници и близки. На 26 юли 2017 г. доброволците ще разпространяват посочените материали сред жителите и гостите на Варна.

 

   

hiv

  *Кампания „Пазя себе си, пазя и теб!“

В рамките на това направление доброволците ще информират младите хора за опасностите, които крие рисковото сексуално поведение, както и за начините за предпазване от сексуално предавани инфекции;

С посланието „Пазя себе си – пазя и теб“ в рамките на кампанията „Лято без риск“, ще бъдеприпомнено, че модерните млади хора се грижат за своето и на любимия човек, сексуално и репродуктивно здраве. Своите послания доброволците ще допълнят с раздаването на флаери, книжки, презервативи, балони, гривни, фризбита и др.

 

 

 

 

Baner8

logo sport

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.